Digitaliser produktionen med disse 3 tiltag og gør den mere effektiv

17 apr, 2023

Hvorfor er digitalisering svaret på en effektiv produktion?

Produktionsoptimeringer kan være fysiske forbedringer såsom en mere strategisk placering af maskiner, men det kan også være gennem digitalisering af din produktion, hvor manuelle arbejdsgange og processer bliver automatiseret.

Denne artikel handler om at digitalisere af produktionsvirksomheder med fokus på tre konkrete tiltag, der gør din produktion mere effektiv. 

 1. Digitalisering af dataopsamling
 2. Digialisering af print og labelling
 3. Digitalisering af changeovers

1. Digitalisering af dataopsamling kan optimere din produktion

Du bør digitalisere din dataindsamling, hvis du i dag opsamler produktionsdata manuelt. Udover at spare tid, minimerer du også risikoen for menneskelige fejl.

Løsningen på din manuelle dataopsamling er et Manufacturing Execution System (MES), du integrerer med dine maskiner og øvrige IT-systemer, hvilket gør dig i stand til at indsamle data i realtid på tværs af hele produktionen. 

Med disse data kan du overvåge din OEE (Overall Equipment Effectiviness), som er et nøgletal, der viser produktiviteten af din produktion målt på hastighed, kvalitet og tilgængelighed. 

Når du samler alle dine realtidsdata i én datamodel, kan du lettere tilpasse din produktionsplanlægning ud fra din situation her og nu. Det er især en fordel for dig, der producerer fødevarer, lægemidler eller andre produkter, hvor der er strenge krav til dokumentation.

Bedre sporbarhed og troværdige data er ikke den eneste fordel ved at digitalisere med MES. Systemet gør det også lettere at identificere afvigelser i produktionen, så du kan tilpasse din produktionsstrategi til din aktuelle situation. 

Når du digitaliserer din dataopsamling, optimerer du særligt din produktion på tre områder:

 • Optimeret sporbarhed på tværs af produktionen 
 • Dybere indblik i din produktion her og nu
 • Bedre grundlag for problemløsning 

2. Digitalisering af din produktion kan automatisere din label management

I mange produktionsvirksomheder bliver data på mærkater og labels stadig tastet manuelt. Det øger risikoen for fejl med store økonomiske konsekvenser. 

Du kan eksempelvis risikere, at varer eller hele sendinger bliver kasseret eller sendt retur på grund af en fejl på datomærkningen.

Med digitalisering af din produktion kan du automatisere din label management. Du kan integrere dine printere med dit ERP-system, så din printer automatisk opretter labels baseret på de informationer og opsætninger, som dine styklister indeholder.

Digitaliseret label management sikrer, at du: 

 • Undgår menneskelige fejl ved manuel indtastning 
 • Får implementering uden kodning
 • Reducerer kompleksiteten ved automatiseret print
 • Nemt kan udskrive labels fra eksisterende applikationer
 • Kan tilslutte labelprintere til PLC’er og stregkodescannere 
 • Kan udskrive automatisk fra hardwareenheder

3. Effektive changeovers med digitalisering

Changeovers refererer til overgangen mellem produktionen af ét produkt til et andet. Konkret går det ud på at tilpasse produktionslinjer og maskiner til et nyt produkt. Alt efter hvilke produkter, du producerer, kan processen være særdeles tidskrævende. 

Den tid din produktion står stille, er en stor omkostning for din virksomhed, og derfor giver det mening at reducere din omstillingstid med digitalisering.

Det kan du gøre ved at digitalisere alle dine instruktioner i forbindelse med omstillingen. Du kan eksempelvis erstatte fysiske papirer med digitale værktøjer som tjeklister, der sikrer, at dine montører ved, hvilke steps de skal igennem, før konverteringen er gennemført.

MES giver desuden besked, hvis en maskine er fejlkonfigureret under omstillingen. Det gør, at du hurtigt kan identificere fejlen, gennemteste din changeover og få din produktion op at køre.

Skal vi digitalisere din produktion?

Digitalisering er uundgåeligt i enhver moderne produktion. Og vi håber, du har fået en idé om, hvilken værdi digitalisering kan skabe for dig. 

Har du spørgsmål til, hvordan du kan optimere din produktion med digitalisering, er du altid velkommen til at kontakte en af vores specialiserede konsulenter.