Produktionsoptimering: 3 tiltag til en mere effektiv produktion

17 apr, 2023

Produktionsoptimering handler i sin enkelhed om at forbedre produktioner ved hjælp af forskellige metoder og redskaber.

Optimeringerne kan være fysiske forbedringer såsom en mere strategisk placering af maskiner. Ligesom det kan være tekniske tiltag som digitalisering, der går ud på, at automatisere processer og arbejdsgange med digitale løsninger.

I denne artikel zoomer vi ind på sidstnævnte, der i høj grad fokuserer på tiltag, der gør det muligt at løse opgaver hurtigere eller minimere risikoen for menneskelige fejl.

Er du en produktionsvirksomhed, der i mindre grad har beskæftiget sig med digitalisering, vil vi anbefale, at du først og fremmest overvejer at digitalisere følgende arbejdsopgaver:

 • Dataindsamling
 • Labelling
 • Changeovers

Bedre dataindsamling kan optimere din produktion

Indsamler du dine data fra produktionsområdet manuelt, bør du digitalisere din dataindsamling. Udover at spare tid, minimerer du også risikoen for menneskelige fejl.

Du kan digitalisere din dataindsamling med et Manufacturing Execution System (MES).

Når du integrerer MES med dine maskiner og systemer, kan du indsamle data i realtid på tværs af produktionen. Du kan altså være sikker på, at de datainput du indsamler, er korrekte.

I praksis betyder det, at du har alle dine realtids-data samlet i én datamodel, så du lettere kan tilpasse din produktionsplanlægning ud fra din situation her og nu.

Det er især en fordel for dig, der producerer fødevarer, lægemidler eller andre produkter, hvor der er strenge krav til dokumentation.

Bedre sporbarhed og troværdige data er ikke den eneste fordel. MES gør det eksempelvis også lettere at identificere afvigelser i produktionen, så du altid ved, hvor du skal sætte ind.

Når du automatiserer din dataindsamling, optimerer du din produktion på tre områder:

 • Optimeret sporbarhed på tværs af produktionen
 • Dybere indblik i din produktion her og nu
 • Bedre grundlag for problemløsning

Produktionsoptimering med automatisering af labelling

I mange produktionsvirksomheder bliver data på mærkater og labels stadig tastet manuelt. Det betyder, at der er risiko for tastefejl, som kan koste dyrt.

Er labelling stadig en manuel opgave i din produktion, har du formentlig oplevet, at varer eller hele sendinger er blevet kasseret eller sendt retur på grund af en fejl på datomærkningen.

Det digitale alternativ er et automatiseret label management-system. Du kan integrere dine printere med dit ERP-system, så din printer automatisk opretter labels baseret på de informationer og opsætninger, som dine styklister indeholder.

Label management sikrer, at du:

 • Undgår menneskelige fejl ved manuel indtastning
 • Får implementering uden kodning
 • Reducerer kompleksiteten ved automatiseret print
 • Nemt kan udskrive labels fra eksisterende applikationer
 • Kan tilslutte labelprintere til PLC’er og stregkodescannere
 • Kan udskrive automatisk fra hardwareenheder

Optimer din produktion med effektive changeovers

Changeovers er et begreb, der bliver brugt om at omstille sin produktion fra at producere ét produkt til et andet. Konkret går det ud på at tilpasse produktionslinjer og maskiner.

Alt efter hvilke produkter, du producerer, kan processen være særdeles tidskrævende.

Samtidig er det vigtigt, at det bliver gjort efter de helt rette procedurer. Den tid din produktion står stille, er nemlig en stor omkostning for din virksomhed, og derfor giver det mening at reducere din omstillingstid med digitalisering.

Det kan du gøre ved at optimere og digitalisere alle dine instruktioner i forbindelse med omstillingen.

I stedet for fysiske papirark, der forklarer, hvad dine medarbejdere skal gøre, kan du bruge digitale værktøjer til at specificere opgaven. Det kan eksempelvis være en tjekliste, der sikrer, at dine montører ved præcis, hvilke steps de skal igennem, før konverteringen er gennemført.

Bruger du MES, får du desuden besked, hvis en maskine er fejlkonfigureret under omstillingen. Det gør dig i stand til hurtigt at identificere fejlen, gennemteste din changeover og få din produktion op at køre påny.

Har du spørgsmål?

Digitalisering er uundgåeligt i enhver moderne produktionsvirksomhed. Og vi håber, du har fået en idé om, hvilken værdi produktionsoptimering kan skabe hos dig. 

Har du spørgsmål til, hvordan du kan digitalisere din produktion, er du altid velkommen til at kontakte en af vores specialiserede konsulenter.